Begrotingsbehandeling & Algemene Beschouwingen 2024
We gaan verlies draaien met Stein. Niet alleen in het ravijnjaar 2026 maar ook de 2 jaren daarna. Financieel gezien kunnen ook gemeenten geen peil trekken op "Den Haag". De begrootte exploitatie (verlies of winst) is daardoor zoals altijd een monster zonder waarde. We moeten daar dus ook niet op anticiperen.
Van de schuldpositie is, na lang aandringen van CMB, werk gemaakt. Het betere kengetal in dit verband is in ieder geval een begin.
Aan de investeringsplanning is nog niet gewerkt. De gemeente Stein neemt zich jaarlijks meer voor dan dat er wordt geleverd. Tot vorig jaar werd tussen de 5 en 10 miljoen aan investeringen gepland, waarvan gemiddeld 70% is gerealiseerd. Ook voor 2025 is wederom meer dan 20 miljoen aan investeringen gepland, terwijl nu al bekend is dat Stein dat niet gaat halen. Onhaalbare doelen stellen legt veel druk op een organisatie, leidt daardoor tot minder doordachte acties en minder effectiviteit. Als er wordt beloofd om te investeren in een kern, dan moet er ook worden geleverd. Reden waarom CMB ook tegen de begroting heeft gestemd.
In Stein wordt op de huizenmarkt te weinig gedaan voor de starters. Er wordt alleen maar over gesproken. Geprobeerd wordt om met leeftijdsbestendige (zorg) woningen onze oudere inwoners te bewegen om uit hun oorspronkelijke woning te vertrekken. Op zich kan dat werken maar nog beter is het om voor starterswoningen te zorgen. De oude zwembadlocatie kan hier een mogelijkheid bieden. De vraag van CMB om deze kans in ieder geval te onderzoeken, stuit om onverklaarbare redenen op grote weerstand van Steins Belang en DOS.
Qua jeugdzorg maar ook ouderenzorg moeten gemeenten zich kunnen concentreren op preventie. De verenigingen moeten optimaal ondersteund worden zodat iedere inwoner een goede keuze heeft om zich te vermaken. Om te kunnen verbinden. Of dat nou via muziek is, of via sport. De ene hand wast de andere. Door het optimaal faciliteren van het gemeenschapsleven verminderen vanzelf de kosten van bijvoorbeeld jeugdzorg maar ook de wachtlijsten WMO.
Gemeenten kennen daarnaast nog veel uitdagingen, om maar te noemen: duurzaamheid, klimaatadaptatie, woningbouw, leefbaarheid, veiligheid, crisisbestendigheid, gevolgen immigratie. Daar is financiële stabiliteit voor nodig maar ook een sterke raad met 19 raadsleden die gelijk zijn (en niet vooraf verdeeld in 2 partijen want op die manier wordt niet serieus om gegaan met Uw stem).